Samura

Samura

Rozpoczęliśmy naszą podróż w 2003 roku. Zrobiliśmy pierwsze linie produktów z japońskimi firmami MAC i Mcusta. Japońska filozofia i tradycje sięgają głęboko w nasze DNA. Jesteśmy absolutnie pewni, że japoński nóż tnie lepiej niż europejski. Japońskie noże pozostają ostrzejsze i dłużej zachowują krawędzie.

Ale japońskie noże mają swoje słabości. Autentyczne japońskie noże są zbyt kruche i nadmiernie twarde. Wymagają szczególnej troski. Można je łatwo uszkodzić, nawet uderzając w niewielką kość. Wiele japońskich noży wykonano ze stali wysokowęglowej, która szybko rdzewieje.

Postanowiliśmy zlikwidować te niedociągnięcia, zachowując tylko najważniejszą rzecz - japońską wydajność cięcia.

Eksperymentowaliśmy przez cztery lata i stworzyliśmy Samurę - symbiozę tradycji japońskiego noża i europejską niezawodność.

Noże samura wykonane są z najlepszej japońskiej i szwedzkiej stali, hartowanej do 58 - 61 HRC. Ostrza mają japoński kształt i delikatne stożki od kręgosłupa, co daje im fantastyczną wydajność cięcia.

Noże samura są ostrzone pod kątem 17 stopni. To więcej niż na japońskich nożach, ale mniej niż na europejskich nożach.

Do uchwytu używamy najlepszych nowoczesnych materiałów: Micarta, G10, stabilizowane drewno, plastik z miękką powłoką, Kraton i kompozyty.

W 2008 roku wypuściliśmy pierwszą linię ceramicznych noży.
Samura produkuje noże w zakładach produkcyjnych w czterech krajach od 2010 roku.
Obecnie produkujemy 18 linii nożowych i ogromną liczbę akcesoriów kuchennych.
Co roku tworzymy co najmniej trzy nowe linie noży.